Медии > Интервюта

Приложничка и фотограф създават куклички с душа

Десислава Томова

Съучениците Таня и Мартин се срещат след 18 години и се преоткриват с обща изложба

Двама съученици се срещат след 18 години, за да продължат общуването си. Приложничката Таня е живяла известно време в Испания. След завръщането си в България работи като галеристка в галерия “Гая”. Там тя създава своите оригинални куклички.
Фотографът в оставка Мартин, който живее в Прага, се озовава в София след 18 години по работа. В София среща Таня, която го запознава със своите куклички моделки, които обичат да ходят на разходки и да се снимат. Мартин се възползва от случая, заснемайки ги в различни житейски ситуации.
Един ден протича следният разговор:
Мартин: „Много са ти хубави кукличките.”
Таня: „Много хубави снимки си им направил.”
Мартин: „Да направим изложба?”
Таня: „Хайде.”
Кукличките на Таня, водени на разходка през обектива на Мартин, са постоянно присъствие в галерия “Гая”.

Малко предистория
Таня Замфирова е завършила 8-а гимназия в паралелка с разширено изучаване на английски език. Пробива като приложник. Изработва основно бижутерия и аксесоари. Отива в Испания на пътешествие, където започва да продава своите накити на улицата и в магазини. - За куклите?
- Материалът, от който са изработени куклите, е домакинска тел за почистване на съдове. Освен нея използвам пластмасови цветни топчета. Куклите въобще не си приличат, защото всяка изразява различни състояния и различни пространства.
- Захвана се с тази работа, защото...
- От любов към материала.
- Нещата, с които никога не можеш да се примириш...
- Гледам да се примирявам почти с всичко. Понякога човек няма избор. Но все пак е добре да отстоява и своята позиция.
- Отличителните белези на твореца са...
- Любов към природата.
- Красотата ще спаси света, защото...
- Може да го изпълни или да го ограби, да го осмисли или обезсмисли.
- Денят ти започва с...
- Хормона на щастието.
- Ограничаваш се от...
- Напълно да се доверявам на личната си преценка.
- Твоят ментор?
- Дарт Вейдър, защото той изнесе цялото бреме на “Междузвездни войни” на крехките си плещи. - Оригиналните идеи се раждат, когато...
- Преди рекламите.
- Образованието е...
- Необходим процес.
- Личният живот на твореца страда, защото...
- Защото се е самоопределил като творец. Страданието може да е нещо много полезно.
- Начинът, по който се допълвате с Мартин в тази изложба и след нея?
- Нещата се получават с лекота.
- В областта, в която работиш, би променила...
- Нещата са организирани по много добър начин и има всякакви възможности за реализация. Вярвам, че работата на всеки зависи от самия него. Реалист съм.
- Твоите принципи са...
- Да съм по-внимателна към света около мен. Да не прекалявам в самооценката си.
- Поддържаш физическата и духовната си форма с...
- Като обичам живота и всичко, което се случва с мен и около мен.
- Реалността в България в момента е...
- Тази държава върви към “място на голямото плюскане”.

Малко предистория
Мартин Младенов се занимава професионално с фотография от доста години. В момента снима само от време на време. Кукличките на Таня определено си струват и той изважда фотоапарата от нафталина. Идеята е те да се съхранят, да попътуват и най-накрая да намерят хората, които ги допълват. „Като видях колко са фотогенични и колко сполучливо се получават снимките, с Таня решихме да направим изложба” – казва той. Иначе Мартин е завършил химия, статистика и контрол на качеството, а в момента се занимава с международна търговия. С Таня се познава от гимназията. Живее между Чехия и България.

- Срещата ви беше...
- Изцяло позитивна и много приятно събитие. Колкото хората са подобни, толкова и кукличките. Всяка е индивидуална. Таня си ги обича и влага много от себе си в тях. Те са адски честни и затова може би са хубави за снимане и гледане. Съвместната ни работа беше много приятна, без никакви спорове по концепцията и естетиката на проекта. Допадаме си като хора и виждаме еднакво нещата, които правим.
- Изкуството за теб е...
- Нищо. Търговия.
- Кое може да те накара да се смутиш?
- Примитивизмът в държанието, в обноските и най-вече в начина на мислене.
- Черпиш творчески заряд от...
- Интеракцията си с този свят. Хората, които участват в него, и събитията, които се случват. В кукличките, които прави Таня, видях нещо много оригинално, нещо, което не бях виждал. Хрумна ми идеята, че можем да направим изложба с техни снимки, в която да участват и самите куклички. Оказа се, че те са много фотогенични и нещата се получават с лекота.
- Рецептата ти за успех е...
- Нямам рецепта за успех. Но той може да се провокира, когато сме сериозни. Трябва да работим съвестно и да сме коректни във взаимоотношенията си с хората.
- Реформите, които би направил, са...
- Изкуството би трябвало да води до успех, включително и финансов, защото иначе то загива. За съжаление в последните години нещата в България са ориентирани към непазарното мислене, когато художествените продукти се предлагат не на крайния потребител, за да вземе свое лично решение дали това е изкуството, което му е необходимо, а се създават държавни комисии от т. нар. доайени. Те са пряко свързани с държавния бюджет и шуробаджанашките отношения. Нещата са толкова изкривени през годините, че се получава едно перпетуум мобиле, което е поддържано от хора с много остаряла идея как стават нещата.
- В момента работиш върху...
- Книгата си – “PVC”. Сюжетът е много подобен на обществото, в което живеем. Идва един полубог, извънземен, прави разни неща, печели едни избори, прави едно правителство, прави едни магарии и си заминава. Книгата вече е написана на чешки и предстои издаването й на български език.
- Правилата в живота...
- Човек трябва да постига успехите си със собствени сили и почтено.


Материалът е публикуван на 21.06.2008 г. във в. "Новинар"