Медии > Интервюта

ОЛЕ!

Хавиер Пахариньо e испански музикант и композитор на етно музика, но освен това е върл фен на коридата.

Запален ли си по коридата?

Силно е да се каже запален. Като всеки испанец и аз имам интерес към коридата. Страстта към бика в Испания идва още от древността. Биковете присъстват в праисторическите скални рисунки. Изкуството на бикоборството започва да се развива лека по лека за да достигне днешната си форма на сражение (схватка) с дръзкия бик.

Тази разновидност на едър рогат добитък произлиза от египетските бикове и европейските зубри, които се превъщат в смелия испански бик с уникална раса, присъстваща на Иберийския полуостров, в южната част на Франция и в Латиноамериканските държави.

Тореото, така както го познаваме днес, се практикува от края на XVII в. и началото XVIII. През 1701г., при честването на коронацията на Филип IV, в Байона се провежда корида с наварски бикове, в която започват да се появяват пасовете на тореадора с червен плащ, с който се дразни бика на "El Licenciado de Falces", увековечен главно от Гоя в офорта. От тук произлиза познатото ни торео. В първата половина на XVIII в. се раждат тримата големи бащи на бикоборството: Жоакин Родригес Костиярес ( Севиля, 20 юли 1729г.), Хосе Делгадо "Pepe-Hillo" (Севиля, 14 март 1754г.) и Педро Ромеро (Ронда, 19 ноември 1754г.). От тогава, до наши дни, това зрелище е станало част от испанската култура и е изключително важно вдъхновение за изкуството. За това свидетелстват творбите на майстори като Mariano Benlliure, Хосе Ортега и Гасет, Пабло Пикасо, Ърнест Хемингуей, Orson Welles (Ървин Уелш) и Висенте Бласко, Ибанес…

Кога за последен път си ходил на арената? Какви са впечатленията ти?

Съвсем скоро, през миналия месец бях на La Plaza de Toros de las Ventas, конструирана през 1929г. и открита тържествено през 1931г. Това е най-значимата арена за бикоборство в света, нещо като храм за запалените, които могат да оценят доброто торео, свирепостта на боя с бикове и развитието на коридата. Дизайнът на арената е много интересен, с керамични инкрустации и е на архитектът Espeliu. Капацитетът на стадиона е почти 25000 зрители. Местата са разпределени в десет реда, разположени близко до арената, отделени на амфитеатър и покрити трибуни. Цените на местата зависят от това дали са на слънце или на сянка (най-скъпите са вторите) и от близостта им до арената. Сезонът започва през март и свършва през декември. Корида се състоят през всички дни на панаира на San Isidro и всяка неделя или празничен ден. Празненствата започват в 18 или 19 часа и продължават 2 – 3 часа. La Plaza de Toros de Las Ventas е разположена в източната част на Мадрид. За да се стигне до него е препоръчително да се използва метрото (спирка Las Ventas), такси или който и да било от многобройните градски автобуси, които спират до площада.

Какво чувстваш, когато се отвори вратата на toril? Какви са акордите на тореадора? Можеш ли да ги опишеш?

С трепет очаквам да се появи животното, наблюдавам го с интерес и през главата ми светкавично преминава мисълта: “Това е бикът и цялата публика очаква зрелище от торерото”, който прави обиколка на арената под акордите на пасо добле. Публиката е многобройна и всички са развълнувани. Най-сетне, сигналът на тръбата е знак за излизането на бика.

Преди да влезе в схватка тореадорът възкликва: “да вървим, да става каквото ще става…” Как си я обясняваш тази фраза?

Тореадорът хваща безстрашно плаща и се насочва решително по посока на бика за да се изправи пред него и напада стремително с голямо благородство и смелост. Има много грациозност в движенията му, които наподобяват на танц на смърта.

Ако обичаш, опиши една емоционална сцена на арената използвайки типичните думи и изрази!

Последната третина, кулминационният момент от сражението с бикове, обхваща примамването на бика, с червен плат, за предстоящата му смърт, причинена от пробождане с шпага. Това е най-значимият момент в боя, когато се проявява майсторството на тореадора – ясен модел за неговата ловкост и изкуство. Умелите тореадори казват, че когато дойде моментът за умъртвяването на бика трябва да се стараят да уцелят с шпагата малко под надолу от llamada cruz, въпреки че не е много коректно. По този начен бикът умира по-безболезнено. Тореадорът прави още няколко стъпки с плаща и ако се съди по възгласите на публиката оле-оле-оле, които чува трябва да е бил много атрактивен. Когато види, че бикът се е укротил, без да се притеснява от нищо се спуска да го убие, като забива копието си до дръжката и животното пада на земята.

Какво е мнението ти за жените, които практикуват професията на тореадори? Гледа ли филмът на Педро Алмодовар – “Говори с нея”, където Росарио Флорес играе точно такава роля в лицето на Лидия?

Мисля, че отговорът на въпроса се крие имено в сюжета на този завладяващ филм. Аз не дискриминирам жените в професията на тореро. “Говори с нея” разказва интимна, романтична история, допълнително овкусена с други зрелищни моменти, като например сцените на борба с бикове, а също и живото изпълнение на Каетано Велосо, Пина Бауш… Според сценария бащата на Лидия е бил “banderillero”, но е мечтаел да бъде бикоборец. Той е възпитал дъщеря си като момче, за да постигне тя онова, което той не е могъл. Момичето е наследило неговите копнежи. Но светът на борбата с бикове е много шовинистичен. След смъртта на баща си, Лидия се изправя срещу предразсъдъците и презрението на професионалните бикоборци. Много от тях отказват да се състезават с нея, само заради факта, че е жена…

Самотата е нещо, което всички герои на филма познават. И бикът остава сам по средата на огрмната арена, когато отнасят тежко ранената Лидия.

Какво е мястото на коридата в Испания?

Коридата са национален пазник в Испания, и без съмнение, са добре познати като културна проява по целия свят. На арената тореадорът се изправя в сражение с бика, символ на ярост и сила; със сериозен риск за живота си тореадорът го изучава, надмогва и най-накрая го убива с шпагата (меча) си. Благородството на яростта, смелостта на бика и подвига на тореадора са служили за вдъхновение на едни от най-значимите испански артисти за всички времена. За да се запознаете наистина с Испания трябва да присъствате на корида, защото презрението към смъртта, стойността и възхитата от необикновените неща вдъхновяват това изкуство, дават усещане за историята на Испания и показват характера на испанското население.

Vocabulary

Corrida – борба с бикове
Tauromaquia – бикоборство
Plaza de toros – арена за борба с бикове = arena =ruedo = redondel
toril – помещението за бикове
palco presidencial – президентска ложа
cuadrilla – квадриля (тореадорът и неговите помощници)
torero – бикоборец, тореадор (diestro ? matador – матадор, този който убива бика)
picador – пикадор (този, който забива копието)
pica – пика, копие на пикадор
capa – мантия, плащ, пелерина
muleta – червен плат захванат за дървена летва, с който се дразни бика
El traje de luces - Това е костюмът, с който се обличат тореадорите. Името идва от светлинните ефекти, които се наблюдават когато украшенията отразяват светлината. През XVIII в. тези костюми са се изработвали от велур, но от тогава до днес, се правят от коприна и се украсяват с злато или сребро.
estoque – дълга шпага; estocada – удар с шпага, рана от шпага промушване на сърцето
acometida – атака, нападение; acometer – нападам, атакувам
clarin – тръба
Capote: плат от синтетични влакна, много тежък и с формата на плащ, който служи за примамка и раздразване на бика.
Capote de paseo: е с формата на capote, но е по-малко. По принцип е най-лъскавия елемент от облеклото на тореадора. Обикновено е украсено с различни мотиви, които могат да включват религиозни фигури.
conceder la oreja – като награда на тореадора се връчва ухото на убития бик