Медии > Интервюта

"Радвам се на работата си като дете"

Интервю:Десислава Томова

Отблизо се запознах със снимачния процес на филма “Потопен”, режисиран от Антъни Хикокс, на компанията “Ню имидж”. В един от дните снимачната площадка беше в сградата на Националната опера и балет. През цялото време се пазехме от изстрели, присъствахме на убийството на човек, неприятният звук от плющенето на куршуми още отеква в ушите ми. В една от паузите размених няколко думи с режисьора и се уговорихме да направим интервюто си на следващия ден. Още малко увещания по телефона и ето ни в обедната почивка пред Националната галерия за чуждестранно изкуство. Антъни Хикокс е роден през 1964 г. в Лондон, Англия. Майка му Ан Коутс работи като редактор, продуцент, а също и като медицинска сестра. Баща му Дъглас Хикокс също е режисьор.

Как намираш работата си със Стивън Сегал и Вини Джоунс?
Вини е един от любимите ми актьори. И преди съм работил с него по филма, режисиран от мен със заглавие “Blast” (“Заряд”), където той играе ролята на терориста Майкъл Китридж, оглавяващ група от висококвалифицирани наемни войници, възнамеряващ да обезвреди електромагнитна бомба. Удивителен вариант на “новия Пърл Харбър”...За Стивън Сегал оставам без коментар.

Кога и къде ще бъде премиерата на филма?
Твърде рано е да се каже кога, но със сигурност ще бъде в Америка и в Англия, защото участват много английски актьори, а по-късно филмът сигурно ще се покаже и в България. Уау, ти си облечена с британския флаг!

Да, направих го в твоя чест, а и исках да разбера дали си наблюдателен. Какво е взаимодействието между актьорите в главните роли?
Това зависи от сценария, от сюжета, на който аз съм съавтор. Във всяка сцена е строго специфично и различно. Актьорите си партнират и се разбират по между си. Стивън Сегал стои от едната страна, а всички останали от другата (ха-ха-ха-ха). Това е шегичка. (Докато водим разговора, Антъни отпива свойски и на големи глътки от моята кока-кола).

Какви са изискванията ти по време на кастинга?
Актьорите трябва да са добри, подходящи за ролята. Аз съм филмов режисьор и не трябва да обучавам актьорите какво да правят, нямаме време за подобни неща. Можем само да даваме напътствия за това, как да се получи перфектен краен резултат. Радвам се на работата си като дете. Това е единственото нещо, което искам да правя. По този начин изживявам мечтите си.

Харесваш ли европейското кино? Кои са последните европейски филми, които си гледал?
Ооо, не, аз гледам само американски филми (хе-хе-хе). Шегувам се, разбира се. Харесвам режисьора Франсоа Озон. Гледах “Басейнът” и “Осем жени” и съм въодушевен, а също ми допадат Полански и Милош Форман.

Каква личност може да те впечатли?
Леле, само какъв въпрос. Много богат човек. Не, шегувам се. Аз харесвам всякакви типове хора и все пак трябва да са приятни, с чувство за хумор и да правят това, което им е на сърцето.

Какво предпочиташ да работиш – да бъдеш сценарист или режисьор?
Двете са неразривно свързани. Харесва ми резултатът от режисирането. Обичам и да пиша, защото писането е нещо съкровено и интересно, можеш да създаваш каквито си поискаш сюжети. Докато в режисурата има повече ограничения относно това, което трябва да постигнеш с вече готовия сценарий. При писането можеш да мечтаеш за всичко. Така че това е по-добрата работа.

Кои са любимите ти автори?
Много харесвам хорър жанра в лицето на Стивън Кинг.

Би ли пожелал нещо на нашите читатели!
Труден въпрос... (ммммм). Пазете се и бъдете внимателни!