Медии > Интервюта

Хуан Фернандес: “Дървото не израства за една седмица”

Интервю:Десислава Томова
(сп. "Мода" /11.2002)

Рождено име: Де Хесус Фернандес де Аларкон
Място на раждане: Санто Доминго, Доминиканска република
Подписва се като: Хуан Фернандес
Филмография: наситена в черно – преобладават отрицателните му роли на злодей, бос, бомбер, некроматик, опасен и смел тип... Ето само някои от филмовите заглавия с негово участие – “Убежището на лошия”, “Черната библия”,
“Лусия и секса”, “Циганинът”, “Некроматик”, “Дънди крокодила II”, “Спасителят”
Участия в телевизионни филми: “Краткотрайният”, “Беглецът”, “Маями Вайс”

В продължение на три месеца американската компания “Ню имидж” снима в България екшъна “Затворът”. Главната роля е поверена на холивудската звезда Жан Клод ван Дам. Този път актьорът играе ролята на младия инженер Кайл, чиято съпруга е убита. Кайл търси възмездие чрез правосъдието, но не успява да спечели делото и се впуска в лична разправа с виновника. Убива го и попада зад решетките. Там вече се развива и основната част от филма, като акцентът пада върху отношението между затворниците. Във филма с Джейси (прозвището на Жан Клод ван Дам) си партнираха популярни американски и български актьори – всичките до един интересни и много, много добри. Първият път, когато стъпих на снимачната площадка на продукцията, обаче останах силно очарована от колоритен тип с индиански черти, ексцентричен външен вид и изключително актьорско присъствие. Веднага научих от българските си приятели кой е той. Собственото му име е Хуан Фернандес, а името на героя, който пресъздаваше – Шупков. На българската публика е познат от много телевизионни и видеофилми. Припознах го в ролята му на Мигел от приключенския филм “Дънди крокодила II”. Въпреки че приятелите ми ме приканваха да отида и да се запозная с него, аз се чувствах малко неуверено и си останах на мястото. Само след минута съдбата ми сервира изненада – самият Хуан стоеше пред мен. Той ми се усмихна ведро и в промеждутъка между два дубъла подхванахме първия си познавателен разговор.

Каква е ролята ти в настоящата продукция “Затворът”?
В тази продукция изпълнявам роля, изцяло различна от досегашните ми. Играя травестит, който се нарича Шупков... Затова съм и толкова красива. (Ха-ха). Характерът, който пресъздавам е малка версия на Мария-Магдалена, а филмът е една стара криминална история за оцеляването в затворническото пространство.

Какво е взаимодействието между теб и Жан-Клод?
Връзката между нас е в това, че аз го съзирам като човешко същество, мога да доловя неговата болка, а той на свой ред долавя болката на моя персонаж.

Как определяш играта на Жан-Клод в този филм?
Познавам кариерата му от много години, но в този филм ролята му е по-различна, по-напредничава. Тя е първата, в която пресъздава толкова силен, внушителен герой. Той е персонаж, който защитава любовта си. Екшънът се развива след емоцията, която е много по-важна от действието.

Имаш ли някакво наблюдение върху играта на българските актьори?
Истинско удоволствие е, че познавам актьорът Вальо Ганев, който е един от най-добрите в България. Има отлична концентрация и е много, ама наистина много добър в професията си.

Какви са впечатленията ти от България? Знаеш ли нещо за българската култура и изкуство?
Не, през тези шест седмици не бих казал, че съм имал много време за това. Знам, че културата ви се гради на базата на вашата история и се поддържа от традицията. Това е важно, защото без него няма бъдеще! Миналото трябва да се възобнови, за да се навлезе в бъдещето. Културната политика тук обаче като че ли е слаба и това трябва да се промени. Няма средна класа, няма богатство между богатство и бедност...

Как възприемаш реалността?
Реалността е един момент. Ако не си настоящ, в момента, значи не си реален, а щом не си реален, няма да си на сцената. Иначе е престъпление за актьора. Ето това е за мен реалността в киното. В театъра нещата изглеждат по друг начин. Те се развиват в две измерения. Там един момент следва след друг, без да прескача от сцена в сцена. В личния ми живот реалността е нещо съвсем различно – това е момента на сътворяването, който ми дава да разбера кой съм аз в своето действие.

Пожелай нещо на читателите на “Мода”!
Много е важно да гледате кинопродукциите – не само американските, а и своите собствени – българските. Защото, ако не се интересуваме от самите себе си, никой друг няма да се заинтересува от нас. Хората трябва да престанат да стоят вкъщи, гледайки телевизия, а да се обърнат към книгите. Младите хора трябва да наблегнат на чуждите езици, но едва когато знаят перфектно своя роден език, защото дървото не израства за една седмица.

Ето какво сподели гримьорката Ивон Иванова за работата си с актьора Хуан Фернандес:

“Много интересен човек, пълен с идеи как да изглежда. Присъствието му в гримьорната беше забавно. Той е много интелигентен и е творческа натура, която играе непрестанно. За ролята му на травестита Шупков му поставих допълнителна коса, закачена за неговата, за да изглежда дългокос.”

Татуировките по ушите и ръцете на Хуан бяха дело на специалните ефекти. Отчасти те се рисуваха на ръка, отчасти бяха приготвени специални шаблони и печати. Работата непрекъснато се подновяваше и всичко трябваше да става много експедитивно.