Медии > Интервюта

Десислава Томова в орбитата на специалните ефекти

Интервю:Десислава Томова

Съндогфилмс е в сферата на филмовия бизнес от трийсет години, популярна е най-вече в две направления – продукция и постпродукция. Гордеят се и с това, че като канадци първи използват дигитална постпродукция в родината си през 1980 г. Иначе компанията е основана 9 години по-рано – през 1971 г. , от Уейн Трикет. Той се втурва да прави музикални клипове, телевизионни предавания, документални и игрални филми и явно още не му е омръзнало, щом работата му го е докарала в България. Уейн е роден в Канада и от малък е свикнал с живота на път. Баща му е бил служител във военноморските сили, което означава всичко друго, но не и застояване на едно място. Но не пагонът привлича Трикет младши, а Националната филмотека на Канада – там прави експериментални филми. После се захваща с реклама и шоубизнес и... така възниква Съндогфилмс.

В България го откривам на снимачната площадка на “NINE LIVES”, режисиран от Дейвид Карсън с Уесли Снайпс в главната роля.

Би ли описал заниманията си по тази продукция?
Занимавам се със създаването на всички визуални ефекти. Не зная колко точно са кадрите при заснемането на ефектите – някъде между 200 и 300.

Каква е разликата между визуалните и другите видове ефекти?
Визуалните ефекти са дигитални, разположени във виртуалната реалност. Комбинираме триизмерни изображения с четириизмерни снимки, докато се получи 3D визуален ефект.

В какво точно се изразява работата ти с актьорите?
Ако в сцената има ефект, ние го снимаме. Има определен начин, по който трябва да застанат актьорите за заснемането на сцената. Всъщност, ние нямаме пряк контакт с тях, просто снимаме, сканираме, обработваме...

Какво е взаимодействието между изкуството и технологията?
Всичко е комбинирано. Колкото повече технически средства се използват, толкова повече изкуството засилва въздействието си. Получават се по-хубави резултати, когато си потънал в идеите си и знаеш какво искаш да постигнеш като ефект.