Проекти > Оживяване

ОТЗИВИ В МЕДИИТЕ

Омай ТВ


Оживяване на 29
По иновативен и доста творчески начин отпразнува рождения си ден писателката Деси Томова. С видеопрожекция, поезия и невербален театър в галерия "Агрион" културната журналистка сподели своето усещане да оживееш на 29 в България.

 • 26.11.2008 г. - репортаж в сутрешния блок на телевизия BBT (видео)


 • в. Сега/ бр.269 / 20.11.2008г.

 • Танцово-театрална студия пресъздаде изложбата “Оживяване” в галерия “Агрион”

  По чудат начин бяха представени рисунки и инсталации на Десислава Томова, интерпретирани от театрална студия към 153-та гимназия “Неофит Рилски” с ръководител Елена Горбаткова – Шеми.

  Предварително заснет филм-фантазия “Оживяване” представи съживяването на изложбата от децата към танцово-театралната студия чрез пластика, етюди и акробатични номера.
  в. Новинар/ бр.274 / 24.11.2008г.

  Актьорът Данаил Обретенов изрази възхищение от креативната природа на Десислава Томова. Снимка Надежда Стаменова

  Галерия "Агрион" се преобрази през седмицата от изложба с инсталации и рисунки на Десислава Томова. Творбите на авторката на „Новинар” бяха съживени посредством невербалния език на актьорите от театър студия към 153-та гимназия "Н. Рилски" с ръководител Елена Горбаткова – Шеми, определяща експерименталната си школа, синтезираща жест, музика и слово като мини-“Сфумато”.

  Няколко дни преди събитието екипът, който реализира проекта на Деси “Оживяване”, превърна галерията в снимачно студио, за да може в деня на проявата да се прожектира едноименният филм, пресъздаващ съзидателната творческа природа на авторката. Той следва логиката на съновидението - компонентите от реалността са прегрупирани в друг, ирационален ред. Филмът съчетава конкретно с абстрактно, сблъсквайки познание и вяра, природа и дух, несъзнавано и съзнание – противоположности, характерни за модерното изкуство. Веднага след финалните надписи се появи актьорът Данаил Обретенов, който чете възторжено стихотворението на Томова “Хигиена на духа”.

  Постмодерният проект включва театър, поезия и визия. Рисунките - непретенциозни като изпълнение, наподобяват скици на любимите образи на Десислава: актрисата Ана Пападопулу, журналистката Ина Григорова, баща й... В други като портрета на певицата Ерика Баду си личи по-голямото усърдие на любителя художник. По стените бяха окачени още графики и смели колоритни абстракции, наивистични рисунки на популярни анимационни герои и детски играчки. Изложбата представи и инсталации – Прокрустово ложе, лампион и сърце, направено от бодлива тел. “Стремя се да покажа различното в съвременния свят и да уловя неговата рефлексия у нас. С този творчески акт искам да изразя нестихващия си порив да създавам красота около себе си”, сподели авторката.

 • сп. "Интро", декември 2008 г.

 • "Изложбата съновидение"

  На 18.11.2008 г. галерия “Агрион” се превърна в сакрално място.

  Домакините посрещнаха гостите само на светлината от свещи, което предвещаваше да се случи нещо вълшебно. По необикновен начин бяха представени рисунки и инсталации на Десислава Томова от театрална студия към 153-та гимназия "Неофит Рилски" с ръководител Елена Горбаткова – Шеми. Предварително заснет филм-фантазия (20 мин.) със заглавие “Оживяване” представи съживяването на изложбата от децата към танцово-театралната студия чрез пластика, етюди и акробатични номера. В последният кадър на филма се появява и авторката на изложбата “Оживяване” със светлинна маска на лицето от лампион направен от нея.

  Веднага след изтичането на финалните надписи влезе с апломб специалния гост на събитието актьорът Данаил Обретенов, който чете стихотворението “Хигиена на духа” на авторката.

 • www.artdnes.blog.bg
 • www.edno.bg
 • 13 ноември 2008 г. – Елена Горбаткова – Шеми и Десислава Томова, гости на “Сутрешно кафе с Геми” по радио Classic FM.

  17 ноември 2008 г. – анонс за събитието в предаването “All Time Jazz Masters” с Емил Войников по радио Jazz FM