Проекти > Оживяване

ОЖИВЯВАНЕ

flayer

 

На 18.11.2008 г. в галерия “Агрион” бяха представени рисунки и инсталации на Десислава Томова от театрална студия към 153-та гимназия "Неофит Рилски", с ръководител Елена Горбаткова – Шеми. Предварително заснет филм-фантазия “Оживяване” показа съграждането на изложбата от тези деца чрез пластика, етюди и акробатични номера с въже.

В деня на събитието домакините посрещнаха гостите съвсем мистично, само на светлината от свещи. Действието започна с прожекцията на филма. Веднага след това специалния гост актьорът Данаил Обретенов, чете стихотворение на авторката.

Идеята на това театрално представяне на рисунките и инсталациите на Десислава Томова е да се покаже по нов иновативен начин усещането за изкуство на журналистката. Тук си дават среща театър, поезия и визия. Стремежът е да покажем различното в съвременния свят и да уловим неговата рефлексия у нас. Рисунките в рамка и стъкло са непретенциозни като изпълнение, наподобяващи повече скици изобразяващи любимите образи на Десислава – актрисата Анна Пападопулу, журналистката Ина Григорова, баща й... В други си личи по-голямото усърдие на любителя-художник – портрета на прабаба й Къна, горда българка от Северна България, една от любимите й певици Ерика Баду. Наред с това по стените бяха окачени графиките “Царство” и “Хигиена на духа” и смелите колоритни абстракции “Заблуда” и “Оживяване”. Непосредствено до стълбите на въженце със щипки бяха простряни няколко наивистични рисунки на любими анимационни герои и детски играчки. Авторката използва смесена и колажна техника. Проекта включва освен рисунките и инсталации – Прокрустово ложе, лампион, сърце направено от бодлива тел.

Аудиторията:

Събитието е ориентирано към публика между 18 и 45 години със среден и висок жизнен стандарт. Като поведенчески тип това са новатори с активно поведение към заобикалящата ги среда.

Деси за целта на проекта “Оживяване”:

“Ако всички инакомислещи можеха да отстояват свободно своето мнение, поведение, физиономия, ако се намерят достатъчно хора, които да мислят като нас, тогава заедно бихме могли да се включим в друга култура (субкултура), чиито ценности да наречем свои...”

снимка: Алберт Барух